Η πιο απλή και τίμια συνταγή για κοτόπουλο φούρνου με αρωματική γέμιση


 

Τα λεγόμενα «εύκολα» πιάτα είναι αυτά που αποδεικνύουν πως αν δεν γνωρίζει κάποιος τα μυστικά της παρασκευής τους, το αποτέλεσμα είναι τραγικό. Και στο κοτόπουλο το λάθος, κατά κανόνα, είναι ένα και έγκειται στο «στέγνωμα» του στήθους, κάτι που καταστρέφει έτσι το μεγαλύτερο μέρος του κρέατός του. Αιτία; Η εγκατάλειψή του για 1 ώρα στην τύχη του, μέσα σε ένα φούρνο που καίει και η αντίληψη πως το κοτόπουλο πρέπει να είναι πολύ καλά ψημένο για να είναι ασφαλές προς κατανάλωση.

Κοτόπουλο φούρνου με αρωματική γέμιση

 

Υλικά

> 1 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής 1,5 κ. περίπου με τη συκωταριά του
> 1 μεσαίο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
> 100 γρ. λεπτοκομμένα συκωτάκια πουλιών
> 100 γρ. ψίχουλα φρέσκου λευκού ψωμιού
> 1 κλωναράκι θυμάρι
> 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
> 2 κ.γ. θυμάρι ξερό
> 2 κ.γ. λεπτοκομμένο μαϊντανό
> Κομμάτια βούτυρο
> 60 γρ. βούτυρο
> Αλάτι χοντρό, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

> Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220 βαθμούς. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο εσωτερικά και εξωτερικά. Βάζουμε όλα τα αρωματικά στο εσωτερικό του. Το τρίβουμε εσωτερικά και εξωτερικά με τα κομμάτια βούτυρο.

> Για τη γέμιση βάζουμε σε ένα τηγάνι το βούτυρο να λιώσει. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, τα λεπτοκομμένα συκωτάκια και το ξερό θυμάρι, αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά. Αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά, προσθέτουμε τα ψίχουλα του ψωμιού και το μαϊντανό, δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε ξανά. Βάζουμε τη γέμιση στην κοιλιά του κοτόπουλου.

> Το τοποθετούμε σε ένα ταψί (πάνω σε σχαρίτσα εάν έχει) και το ψήνουμε φροντίζοντας να το υγραίνουμε τακτικά με τα ζουμιά του. Έξι λεπτά προτού το βγάλουμε προσθέτουμε στο ταψί τη συκωταριά του.

> Ύστερα από 45 λεπτά δοκιμάζουμε το κοτόπουλο μπήγοντας μια οδοντογλυφίδα στο πιο «παχύ» μέρος του στήθους του. Αν ο χυμός που θα βγει είναι διαφανής, τότε είναι έτοιμο. Αν όχι, συνεχίζουμε το ψήσιμο ελέγχοντας τακτικά.

> Βγάζουμε το κοτόπουλο σε μια ζεστή πιατέλα και το φυλάμε σε ζεστό μέρος για 10 λεπτά. Στη συνέχεια είτε αφαιρούμε τα μπούτια και κόβουμε το στήθος σε δύο μέρη και έπειτα σε λεπτές φέτες είτε το παρουσιάζουμε ολόκληρο στους συνδαιτυμόνες μας, ώστε να του συμπεριφερθούν όπως θέλουν αυτοί. Η συγκεκριμένη συνταγή σερβίρει 2-3 άτομα.


Previous Post Next Post