Πώς θα κάνεις κάθε ερωτική σχέση σου επιτυχημένη

 


Μάθε να μιλάς άπταιστα της «γλώσσα του έρωτα».


"Το να εγκαταλείπεις την συζήτηση λόγω διαφωνίας, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια σχέση. Ειδικότερα, είναι η κίνηση που καθιστά τις σχέσεις στενάχωρες."

Όλοι έχουμε ακούσει κατά καιρούς, ότι η επικοινωνία είναι το κλειδί για μια σωστή και υγιή σχέση. Η αλήθεια όμως είναι πως οι άντρες, έχουμε την κακή συνήθεια να παραμένουμε σιωπηλοί. Να μην συζητάμε τους προβληματισμούς και τα πράγματα με τα οποία μας ενοχλούν, ελπίζοντας πως η σύντροφός μας θα καταλάβει τι μας ενοχλεί και θα προσπαθήσει να το διορθώσει. Σωστά; Λάθος.

Γιατί ακόμη και αν δεν μπορείς ν' αλλάξεις τον άνθρωπο που έχεις δίπλα σου σου σε μια νύχτα, μπορείς εναλλακτικά να στοχεύσεις στο να καταλάβεις τις ανάγκες του. Και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να γίνει αυτό, είναι να ανακαλύψετε την «ερωτική γλώσσα» την οποία μιλάτε μεταξύ σας. Χάρη στο διακεκριμένο σύμβουλο σχέσεων Gary Chapman και το βιβλίο του «Οι Πέντε Γλώσσες του Έρωτα» (πήρε διθυραμβικές κριτικές από τους New York Times), μπορείς τώρα να διώξεις τα αρνητικά vibes από τη σχέση σου και να πασχίσεις για την καλύτερη λειτουργία της. Στο best seller του, ο Chapman αναφέρει τους 5 τρόπους με τους οποίους εκφράζουμε την αγάπη μας, ενώ την ίδια στιγμή στοχεύουμε και στο να τη δεχτούμε με τον ανάλογο τρόπο.

Οι 5 αυτοί τρόποι, είναι οι: πράξεις για τον άλλο, λέξεις που δηλώνουν επιβεβαίωση για τη σχέση, αποδοχή δώρων, ποιοτικός χρόνος και σωματική επαφή. Οι πιθανότητες, δηλώνουν ότι εσύ και η σύντροφος σου θα επιλέξετε έναν από τους 5 τρόπους που θα τον βάζετε σε μεγαλύτερη προτεραιότητα. Παρ' όλα αυτά, επειδή οι περισσότεροι από εμάς επιθυμούν να λαμβάνουν την αγάπη με τον ίδιο τρόπο που τη δίνουν, δεν φαίνεται να μιλάμε την ίδια γλώσσα όταν πρόκειται: Α) να διατυπώνουμε τα συναισθήματα μας για τον άλλο και Β) να εκφράζουμε τις ανάγκες μας χωρίς να φτάνουμε στον τσακωμό εγκαταλείποντας τη συζήτηση.

Και αυτή ακριβώς η τακτική, στο να υποχωρούμε από το πρόβλημα και την κουβέντα, είναι που προκαλεί τα μεγαλύτερα προβλήματα στις σχέσεις μας. Έρευνα του Πανεπιστημίου Baylor, θέλησε να δείξει πόσο επικίνδυνος είναι αυτός ο χειρισμός της κατάστασης. Ο επικεφαλής καθηγητής Keith Stanford, ερεύνησε τις συμπεριφορές 2.588 παντρεμένων ή λογοδοσμένων ζευγαριών, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το να εγκαταλείπεις την συζήτηση λόγω διαφωνίας, είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί σε μια σχέση. Ειδικότερα, είναι η κίνηση που καθιστά τις σχέσεις στενάχωρες.




"Μπορεί να έχεις τη διάθεση να της αγοράσεις δεκάδες τσάντες για να εκφράσεις το πόσο τη θέλεις, για εκείνη όμως μπορεί να αρκεί μόνο ένα δείπνο με το αγαπημένο της πιάτο"

«Οι άνθρωποι που επιλέγουν να σταματήσουν την κουβέντα τη στιγμή της διαφωνίας, πιθανότατα έχουν βαρεθεί, έχουν χάσει το ενδιαφέρον για τον/τη σύντροφο τους και δείχνουν απάθεια» αναφέρει ο Stanford. Όταν λοιπόν ο ένας από τους δύο επιλέγει τη φυγή και όχι την κουβέντα, συμβαίνουν πολλά παραπάνω από ότι φαντάζεται και το ίδιο το ζευγάρι.

Παράλληλα, αν εσύ ή το ταίρι σου περιμένετε ο ένας από τον άλλο να διαβάζει τη σκέψη, μάλλον θα απογοητευτείτε. Κανείς δεν έχει τις δυνάμεις του Καθηγητή Χ. «Μια τέτοια αντιμετώπιση, σημαίνει ότι το πρόσωπο αυτό είναι υπερβολικά ευάλωτο, αισθάνεται συνεχώς πληγωμένο και βιώνει θλίψη» συμπληρώνει ο Stanford. Άρα το συμπέρασμα της έρευνάς του καταλήγει στο ότι τόσο η υπεκφυγή όσο και η σιωπή είναι δύο καταστροφικές αντιδράσεις για μια σχέση.

Και ας το παραδεχτούμε: το να μην σε καταλαβαίνει ο άνθρωπος που έχεις επιλέξει να έχεις δίπλα σου -ή να επιλέγει να μην σε καταλάβει- όχι μόνο είναι εκνευριστικό, αλλά σε βάζει και σε δεύτερες σκέψεις. Γιατί τελικά, αυτό που μετράει πάνω από όλα είναι η κατανόηση. Για παράδειγμα, μπορεί να έχεις τη διάθεση να της αγοράσεις δεκάδες τσάντες για να εκφράσεις το πόσο τη θέλεις, για εκείνη μπορεί να αρκεί μόνο ένα δείπνο με το αγαπημένο της πιάτο. Μια «πράξη για τον άλλο» που διαφέρει ουσιαστικά.

Με το να σταματήσεις λοιπόν την επίθεση-υποχώρηση στις διαφωνίες σας, θα κρατήσεις έναν υγιή χαρακτήρα και θα κάνεις το έδαφος πρόσφορο για ν' ανακαλύψετε την «γλώσσα του έρωτα» που μιλάτε μεταξύ σας. Σκέψου απλά ότι την επόμενο φορά που θα έρθουν τα γενέθλιά της, θα ξέρεις τι θέλει χωρίς να ρωτάς τις φίλες της.

Και αν θες, υπάρχει και κουίζ για τη «γλώσσα» του έρωτα, για να δεις πόσο αποδοτικά είναι τα επίπεδα της επικοινωνίας σου.


Πηγή: askmen.gr






Previous Post Next Post